Φωτογράφιση & αξιοποίηση ακινήτων

2021-02-11

Έχει νόημα μία επαγγελματική φωτογράφιση ακινήτου ή "τσάμπα" ο κόπος ?

Είναι πλέον στην καθημερινότητα μας, οποιοσδήποτε αναζητάει κάποιο ακίνητο, για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, για αγορά ή ενοικίαση, για διακοπές ή για μια βραχυπρόθεσμη διαμονή, το πρώτο που θα κάνει είναι μία αναζήτηση στο internet (googlαρω είναι το νέο ρήμα 😊).

Τα διαθέσιμα sites είναι πολλά, όπως και η προσφορά σε ακίνητα/χώρους/ξενοδοχειακή διαμονή. Με μία απλή αναζήτηση μπορείτε να δείτε πόσα αντίστοιχα κτίρια/διαμερίσματα/ξενοδοχεία/πανσιόν κλπ υπάρχουν στην ίδια περιοχή με το δικό σας. Αν δείτε, έστω, μόνο σε Airbnb, booking και σε ένα site με προσφορές αγοράς/ενοικίασης ακινήτων/διαμερισμάτων θα καταλάβετε τον όγκο της προσφοράς.

Από την πλευρά του ενδιαφερόμενου πελάτη, ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι επιλογές πολλές! Άρα, οι βασικοί παράγοντες που θα τον οδηγήσουν στην τελική επιλογή είναι 2:

  1. Η εικόνα
  2. Η τιμή (θα επανέλθουμε σε αυτό σε λίγο)

Όσον αφορά στην εικόνα:

Έχετε την πολυτέλεια να χάσετε κάποιον ενδιαφερόμενο πελάτη επειδή οι φωτογραφίες του χώρου σας ήταν πρόχειρες ή με λάθος φωτισμό ή χωρίς να αναδεικνύουν αυτό που πραγματικά προσφέρετε?

Για τον χώρο του real estate, έρευνα του Center for REALTOR® Development καταδεικνύει ότι ακίνητα με υψηλού επιπέδου φωτογραφίες αξιοποιούνται (αγορά ή πώληση) κατά 37% πιο γρήγορα! Αντίστοιχες έρευνες υπάρχουν για το airbnb/booking καθώς και για το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων.

Πόσες φορές αλήθεια έχετε αναρωτηθεί, πως γίνεται ένας ανταγωνιστής να έχει μεγαλύτερα ποσοστά πωλήσεων ή ενοικιάσεων, ενώ το δικό σας ακίνητο είναι πραγματικά και αντικειμενικά καλύτερο? Μήπως η απάντηση είναι στην επαγγελματική φωτογράφιση?

Σχετικά με την τιμή τώρα:

Έστω ότι έχουμε 2 ακίνητα, με αντίστοιχη εικαστική, παρόμοιες παροχές στην ίδια περιοχή. Και τα 2 έχουν φωτογραφίες καλής ποιότητας (φαινομενικά). Το πρώτο όμως, αν και με 10% υψηλότερη τιμή έχει εξίσου καλές πωλήσεις με το δεύτερο.

Ο ιδιοκτήτης λοιπόν του 2ου ακινήτου αποφασίζει να αυξήσει και αυτός τις τιμές επίσης κατά 10% («αφού τόσο χρεώνει ο άλλος γιατί όχι και εγώ?»). Τα αποτελέσματα; Αντί για αύξηση εσόδων, παρουσιάστηκε μία μείωση ενδιαφέροντος κατά 25% (clicks).

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δυστυχώς δεν είναι τυχαίο. Αντίστοιχα παραδείγματα εμφανίζονται πάρα πολύ συχνά τόσο χώρο του real estate όσο και στην αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων και σε μισθώσεις τύπου airbnb.

Η διαφορά του 1ου ακινήτου από το 2ο ήταν στη φωτογράφιση. Δεν είχαν και τα 2 ακίνητα «καλές» φωτογραφίες! Δεν αρκούν απλά ωραίες και «ποιοτικές» - δηλαδή υψηλής ανάλυσης - φωτογραφίες.

Οι πελάτες αναζητούν την εμπειρία!

Αναζητούν, το σύνολο της εικαστικής των φωτογραφιών να τους κάνει να θέλουν να μείνουν εκεί. Η σωστή και επαγγελματική φωτογράφιση τους κάνει να φαντάζονται τον εαυτό τους μέσα στο χώρο. Να πίνουν καφέ στο μπαλκόνι ατενίζοντας τη θέα, να μαγειρεύουν στην κουζίνα παρέα με τους φίλους τους, να χαλαρώνουν πλατσουρίζοντας στην πισίνα, να κοιμούνται σε ένα κρεβάτι που δείχνει τόσο ξεκούραστο, «ζεστό» και φιλικό κ.ο.κ

Και ναι, όλα αυτά τα συναισθήματα όντως αξίζουν ένα +10% στην τιμή.

Ο κατάλληλος φωτισμός, οι σωστές γωνίες, η προσεγμένη τοποθέτηση των επίπλων (όπου είναι δυνατό), η τελική επεξεργασία και φυσικά «το μάτι του επαγγελματία φωτογράφου», θα σας εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ακινήτου σας για όποια χρήση και εάν θέλετε.

Καλές πωλήσεις σε όλους σας!