Γιατί να επιλέξετε έναν επαγγελματία φωτογράφο ?

2021-05-31

Η φωτογραφία είναι πιο προσιτή τώρα από ποτέ. Η πρόοδος στην τεχνολογία - σκεφτείτε τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων - έχει καταστήσει δυνατό για σχεδόν οποιονδήποτε να δημιουργήσει τον τύπο τέχνης που θα ήταν εντελώς απρόσιτος πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που καθιστούν απαραίτητη την επιλογή ενός επαγγελματία φωτογράφου.

Ακόμη και όσοι έχουν εμπειρία στη φωτογραφία πρέπει να επιλέγουν έναν επαγγελματία φωτογράφο σε συγκεκριμένες καταστάσεις! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε την κάμερα σας στην άκρη και να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία να σας παραδώσει το αποτέλεσμα που πραγματικά χρειάζεστε.

Ενώ είναι αλήθεια ότι σχεδόν κάθε κάμερα (αυτόνομη ή ενσωματωμένη σε κινητή συσκευή) σήμερα μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι εξαιρετικές όμως φωτογραφίες είναι κάτι περισσότερο από μια φωτογραφική μηχανή. Οι επαγγελματίες το γνωρίζουν αυτό, γι αυτό στα site τους ή στα social media δεν κοινοποιούν τις κάμερες που έχουν ή τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν.

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατανοεί έννοιες όπως ο φωτισμός, το φόντο, το κάδρο και η επεξεργασία και πώς να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει τις φωτογραφίες να έχουν το «κάτι παραπάνω» (αυτό το κάτι που θέλω που λέει και το τραγούδι 😊). Όπως έχω αναφέρει και σε άλλο άρθρο μου «ΜPixels Vs Ποιότητα φωτογραφίας. Τι είναι τελικά αυτό που κάνει μια φωτογραφία ξεχωριστή;»

Για τους περισσότερους, ο φωτισμός και η σύνθεση, για να μην αναφερθούμε σε πιο τεχνικές ρυθμίσεις όπως το μέγεθος διαφράγματος και η ταχύτητα κλείστρου, δεν είναι πράγματα που παρατηρούν ή γνωρίζουν. Πότε χρειάζεται περισσότερος φωτισμός και πότε λιγότερος? Πότε μία σκίαση αναδεικνύει το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε και πότε μειώνει την «αξία» του;

Οι επαγγελματίες γνωρίζουν πολύ καλά αυτούς τους παράγοντες που μπορούν να προσθέσουν επίπεδα πολυπλοκότητας στη λήψη μιας φωτογραφίας. Ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν, πώς να σχεδιάσουν ανάλογα και πώς να αυτοσχεδιάζουν όταν είναι απαραίτητο για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτός ο τύπος διαδικασίας σκέψης δεν συμβαίνει αυτόματα με την αγορά μιας κάμερας. Χρειάζονται χρόνια εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης από λάθη και αποτυχίες, για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει καλές λήψεις, αλλά δεν θα σας βοηθήσει στο πού να σταθείτε για να έχετε τον καλύτερο φωτισμό, ένα ευχάριστο φόντο και να αναδείξετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή του χώρου που φωτογραφίζετε.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι μπορούν να κάνουν όλα αυτά και πολλά επιπλέον.

Μια αναλογία που λειτουργεί καλά είναι η μαγειρική.

Ο καθένας μπορεί να κοιτάξει μέσα από ένα βιβλίο μαγειρικής, να αγοράσει κάποια συστατικά, να περάσει λίγο χρόνο στην κουζίνα και να καταλήξει με ένα γεύμα που έχει πολύ καλή γεύση.

Οι επαγγελματίες σεφ παίρνουν τα ίδια υλικά και παράγουν γαστρονομικές δημιουργίες που ευχαριστούν τους γευστικούς σας κάλυκες και αμφισβητούν τις αντιλήψεις σας για την κατανάλωση φαγητού. Δεν είναι θέμα να έχετε τα συστατικά, αλλά να γνωρίζετε ακριβώς τι να τα κάνετε με έναν τρόπο που κανένα βιβλίο μαγειρικής ή βίντεο YouTube δεν μπορεί να εξηγήσει.

Η εμπειρία μετράει στη μαγειρική όπως επίσης και στη φωτογραφία.

Υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό στο χώρο της φωτογραφίας: «Η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχετε μαζί σας». Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά αν ο στόχος σας είναι να λάβετε έναν συγκεκριμένο τύπο φωτογραφίας, υπάρχουν συγκεκριμένες κάμερες, φακοί, φωτισμοί και άλλα εργαλεία που ταιριάζουν καλύτερα στο συγκεκριμένο έργο. Αυτά συχνά κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ εικόνων που είναι επαρκείς και φοβερές.

Ο φακός είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά το θέμα είναι ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν ερευνήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη δουλειά τους. Είναι παρόμοιο με το πόσοι άνθρωποι έχουν ένα σετ εργαλείων στο σπίτι. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας τεχνίτης διαθέτει συγκεκριμένες πρίζες και οδηγούς, καθώς και κλειδιά και άλλα εργαλεία που είναι ιδανικά για συγκεκριμένες εργασίες.

Το ίδιο ισχύει και για τη φωτογραφία. Όταν θέλετε εικόνες που κάνουν τα προϊόντα σας και τους χώρους που διαχειρίζεστε να δείχνουν πιο θελκτικά, μερικές φορές χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός. Και οι επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το κάνουν.

Ο καθένας μπορεί να πάρει μια κάμερα, να την στρέψει σε ένα θέμα, να πατήσει το κλείστρο και να καταλήξει με μερικές καλές φωτογραφίες. Μπορεί να είναι και σπουδαίες φωτογραφίες. Αλλά όταν προσλαμβάνετε έναν επαγγελματία φωτογράφο, δεν παίρνετε μόνο φωτογραφίες, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία για να το συνοδεύσετε. Μία ιστορία που συνοδεύει το προϊόν που θέλετε να προωθήσετε, το ακίνητο/χώρο που θέλετε να εκμεταλλευτείτε ή να πουλήσετε, τον ξενοδοχειακό χώρο που θέλετε να αυξήσετε την πληρότητά του ή τα events της εταιρείας σας.

Ο επαγγελματίας φωτογράφος δημιουργεί εμπειρίες που οι πελάτες θα μοιραστούν με άλλους πελάτες, με γνωστούς και φίλους ή με την εταιρεία τους.

Ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Πλέον, ο κάθε υποψήφιος πελάτης μπορεί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, από το χώρο του σπιτιού του (ή της εργασίας του), με λίγα clicks, να δει και να συγκρίνει : πολλά αντίστοιχα και ανταγωνιστικά προϊόντα, χώρους και ακίνητα στην ίδια περιοχή, και ξενοδοχειακές μονάδες στο ίδιο νησί.

Εδώ είναι που η εξαιρετική φωτογραφία, σε σχέση με την καλή φωτογραφία, κάνει τη διαφορά, και σαν επαγγελματίας φωτογράφος το γνωρίζω πολύ καλά!

Όσον αφορά στο κόστος, το οποίο κατανοώ απόλυτα, θα κάνω μία ερώτηση την οποία απάντηση της οποίας τη γνωρίζετε μόνο εσείς : Πόσο κοστίζει η απώλεια πελάτη ή πελατών λόγω μίας μη εξαιρετικής φωτογραφίας?

Θα ήταν χαρά μου να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε έργο σας απασχολεί.

Επαγγελματική φωτογράφιση προϊόντων, χώρων & ακινήτων και εταιρειών.