ΜPixels Vs Ποιότητα φωτογραφίας

2021-03-16

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει μια φωτογραφία ξεχωριστή;

Η ποσότητα των mpixels; το μέγεθος των mpixels; Το πλήθος των Μpixels αντιστοιχεί στην ποιότητα της φωτογραφίας; Όσο περισσότερα τόσο καλύτερη η ποιότητα της;

Ας ξεκινήσουμε με κάποιους ορισμούς. Δεν θέλω να μπω σε τεχνικά θέματα και λεπτομέρειες γιατί μάλλον θα κουράσω περισσότερο. Θα προσπαθήσω να τα αναλύσω όσο πιο απλά γίνεται.

MP (megapixels)

Αφορούν κυρίως το κομμάτι της «ποσότητας» και του μεγέθους της φωτογραφίας. Από πόσες κουκίδες (Pixels) αποτελείται μια φωτογραφία. Όσο περισσότερες κουκίδες έχει μία φωτογραφία τόσο μεγαλύτερη ευκρίνεια έχει. Ταυτόχρονα, από το πλήθος των MPixles εξαρτάται και η τελική διάσταση της φωτογραφίας (διαφορετικές οι ανάγκες για μία φωτογραφία για χρήση σε ένα κινητό ή σε ένα website και διαφορετικές για χρήση σε μία μεγάλη αφίσα σε εξωτερικό χώρο)

Φακός & αισθητήρας (sensor)

Αποτελούν βασικούς παράγοντες της ποιότητας της φωτογραφίας. Από αυτούς εξαρτάται η ποιότητα και η ποσότητα του φωτός που λαμβάνει το κάθε pixel, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την τελική ποιότητα της φωτογραφίας. Αναλόγως του είδους της φωτογράφισης χρησιμοποιούνται διαφορετικοί φακοί και sensors για να αποδοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επεξεργαστής

Αποτελεί επίσης έναν παράγοντα της ποιότητας, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Ο επεξεργαστής κατά πρώτον «συνθέτει» τα μεμονωμένα pixels σε μία ολοκληρωμένη φωτογραφία και κατά δεύτερον αποτυπώνει ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών για τη φωτογραφία (ενδεικτικά: ισορροπία λευκού, κορεσμός χρώματος, αντίθεση και ευκρίνεια, έκθεση γάμα κλπ). Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην μετέπειτα επεξεργασία της φωτογραφίας. Ειδικότερα με εξαγωγή της φωτογραφίας σε μορφή raw, ένας επαγγελματίας φωτογράφος μπορεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να «απογειώσει» ακόμα περισσότερο μία φωτογραφία.

Οι παραπάνω παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν την ποιότητα μίας φωτογραφίας. Ο καθένας μόνος του δεν είναι αρκετός, αλλά ο σωστός συνδυασμός όλων βγάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως και άλλος ένας σημαντικότατος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της κάθε φωτογραφίας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο το φωτογράφο!

Ο καλός επαγγελματίας φωτογράφος, επηρεάζει στο μεγαλύτερο βαθμό τον παράγοντα της «αισθητικής», αναδεικνύοντας το συναίσθημα που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε φωτογραφία. Όπως έχω αναφέρει και άλλο άρθρο, οι πελάτες αναζητούν να ταυτιστούν με το προϊόν, την υπηρεσία ή τον χώρο σας. Αυτή είναι η κρίσιμη διαφορά για το εάν θα επιλέξουν εσάς ή κάποιον από τους ανταγωνιστές σας.

Στην ερώτηση λοιπόν εάν το πλήθος των MPixels επηρεάζει την ποιότητα της φωτογραφίας, η απάντηση είναι ναι, ειδικότερα για χρήση σε μεγάλες διαστάσεις, αλλά όχι όσο θα φανταζόμασταν. Άλλοι παράγοντες όπως ο φακός, ο sensor και ο επεξεργαστής έχουν επίσης μεγάλη συμβολή στην ποιότητα.

Για να γίνει όμως μία φωτογραφία ξεχωριστή, ο κυριότερος παράγοντας είναι «το μάτι του φωτογράφου».

Εσείς τι θέλετε? Μία άρτια τεχνικά φωτογραφία ή μία φωτογραφία που θα κάνει τους πελάτες σας να επιλέξουν εσάς έναντι των ανταγωνιστών σας?

Ολοκληρώνοντας για το θέμα των Mpixles αξιζει να αναφέρω ότι πριν λίγα χρόνια, ο David Pogue, αρθρογράφος τεχνολογίας για τους New York Times, φωτογράφισε την ίδια εικόνα στις ίδιες διαστάσεις 16×24, μία στα 13 megapixels, μία στα 8 megapixels, και μια τρίτη στα 5 megapixels. Τις έβαλε σαν αφίσες στην Τάιμς Σκουέαρ και ρώτησε τον κόσμο που περνούσε εάν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις διαφορές. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, περίπου το 95% των ανθρώπων δεν μπορούσαν να καταλάβουν κάποια διαφορά. Ένα άτομο που το κατάλαβε σωστά, ήταν καθηγήτρια φωτογραφίας. Περισσότερα στο blog του